Engelse hangoor

website:

Land van oorsprong: Engeland.

Gewicht: tussen 4 en de 5 kilo ideaal is 4,4-4,9 kilo.

Type en bouw:
Het type is slank. Het lichaam stevig gebouwd. De schouderpartij is in verhouding tot de achterhand iets lager gesteld. Vanaf de schouders loopt de ruglijn zacht glooiend omhoog. De achterhand is kort afgerond.

De kop:
Vrij lang met breed voorhoofd. Vooral bij de rammen is het neusbeen gebogen en zijn de wangen flink ontwikkeld. De kronen zijn minder ontwikkeld dan bij de Ftanse hangoor

De oren:
De oren hangende aan beide zijden van de kop met de schaal opening naar voren. De oren zijn aan de wortel krachtig, stevig en smal maar worden naar het midden van de oorschelp steeds breder. De oren eindigen in een stompe afronding. Zij zijn stevig en vrij van beschadigingen en knobbels. De lengte van de oren wordt gemeten van punt tot punt over de schedel van het konijn heen. De oorlengte zit tussen de 58cm. en 70 cm. in ideaal is 66-69 cm.De breedte van de oren zit tussen de 12 cm. en 16 cm (of meer) in, hoe breder hoe beter.

Benen: voorbenen tamelijk kort, e achterbenen lang en krachtig.

De pels:
korter dan normaal en dicht ingeplant.
Erkend in de kleuren
Konijngrijs, Konijngrijs bont, IJzergrauw, IJzergrauw bont, Zwart, Zwart bont, Madagascar, Madagascar bont, Wit (met rode ogen), Fawn en Fawn bont.

Ontstaan

Over het ontstaan van het Engelse hangoor lopen de meningen nogal sterk uiteen, men is wel van mening dat de hangoren door mutatie zijn ontstaan. De Engelse hangoor heeft zijn oorsprong in Engeland en werd in 1907 in Nederland erkend. De Engelse hangoor is wel een van de oudste ras bij de hangoren, verder wil ik mij meer bezig houden wat betreft het fokken en verzorgen van de Engelse hangoren. Dat er maar weinig fokkers zijn is wel duidelijk je komt ze zelden tegen op tentoonstellingen. Het is een ras dat je echt aan moet spreken ze hebben veel extra verzorging nodig met namen de zorg van de oren. Deze mogen niet beschadigd worden door te scherpen nagels of onevenheden in hun hok. Ze hebben ook een ruim hok nodig en niet iedereen heeft hier de ruimte voor.

De fok kent geen geheimen, de voedsters zijn goede moeders en zogen hun jongen goed.

Men hoeft ook niet zo vroeg in het voorjaar te fokken het zijn meestal goede groeiers. Wel is noodzakelijk dat met al op vroege leeftijd begint met de nagels kort en stomp te houden om te voorkomen dat zij hun oren beschadigen, dit doen zij meestal zelf en dit geeft littekenvorming in de oren. Op een leeftijd van 8 weken zijn de oren langer dan het lichaam de achtervoeten staan dan wel eens op de oren, zo`n diertje springt naar voren en krast zichzelf weleens over de oren. Het is de sport om het dier onbeschadigd op de tentoonstelling te krijgen dit is eenmaal een plus punt voor de goede verzorging.

De lichaamsgroei en de groei van de oren is vaak geen probleem meer.

De Engelse hangoor is een ontzettend dankbaar en lief ras en verdient het zeker dat er fokkers bijkomen, dit zal zeker de klein dierensport ten goede komen.

Verkorte omschrijving ras standaard:

Type en bouw: Het type is slank, lichaam stevig gebouwd. De voorbenen zijn tamelijk kort en de achterbenen zijn lang en krachtig. De achterhand is kort afgerond.

Gewicht: Het gewicht bedraagt 4 tot 5 kg.

Pels: De pels is iets korter dan de normale lengte maar dicht van ingeplant. De pels moet vol ingehaard, glanzend en aanliggend zijn.

Kop: De kop vorm is vrij lang met een breed voorhoofd. Vooral bij rammen is het neusbeen gebogen. De neus is vrij breed en de kronen zijn weinig ontwikkeld.

Oren: De oren hangen aan beide zijde van de kop nauwsluitend af met de schaal opening naar voren. De oren eindigen stomp afgerond. De oren zijn stevig weefsel en moeten vrij zijn van knobbels. Oor lengte moet minimaal 58 cm voor lengte en 12 cm voor de breedte. Maximalen oor lengte is 70 cm.

Kleuren: Konijngrijs, IJzergrauw, Zwart, Madagascar, Wit met rode ogen, Fawn en verder zijn al de hier boven genoemde kleuren erkend in bont.